Blinkt u uit in het werken met Excel? Of heeft u veel kennis van het werken met PowerPoint? Dan kunt u daar een certificaat voor halen. Het certificaat toont aan in hoeverre u kennis heeft van het betreffende programma. Nu vraagt u zich misschien af waarom u daarvoor een certificaat moet halen aangezien je bij een sollicitatie bijvoorbeeld, gewoon kunt zeggen dat u hier goed in bent. De voordelen van het behalen van een certificaat dat aantoont hoe het gesteld is met uw digitale vaardigheden, worden in dit artikel voor u opgenoemd.

Hoe certificeert u zich?

Allereerst is het goed om te weten hoe u een certificaat kunt behalen voor uw digitale vaardigheden. U kunt bij verschillende bedrijven een online digitale vaardigheden test doen waarmee u kunt aantonen waar u staat op het gebied van digitale vaardigheden. U kunt per programma een toets afleggen en daar krijgt u de resultaten van. Aan de hand van uw score wordt u ingedeeld op een niveau van beginner tot expert. Als u bijvoorbeeld een certificaat in Excel wil halen, maakt u een Excel toets om te kijken op welk niveau uw digitale vaardigheden zich bevinden. Na afloop wordt uw score berekend en worden deze specifieke score en het niveau waarop u zich bevindt, op uw certificaat gezet. Let wel op dat u bij een betrouwbaar bedrijf uw certificaat haalt, anders is deze niet geldig. Vaak kost een geldig certificaat halen wat meer geld. Dit komt omdat er trainingsprogramma’s bij zitten. Als een toets dus erg goedkoop, of zelfs gratis is, is dit vaak geen officiële toets.

Mogelijkheid om te leren

Een eerste voordeel is dat u door het behalen van een certificaat bij kunt leren. Ten eerste omdat bedrijven waar u een certificaat kunt behalen, vaak aanvullend trainingen aanbieden. Op deze manier kunt u ervoor kiezen om, voordat u de toets aflegt, uw geheugen op te frissen en eventueel nieuwe dingen te leren. Hierdoor heeft u kans op een hogere score waardoor u een certificaat behaalt met een hoger niveau. Ten tweede leert u, door het maken van de toets, waar u nog niet zo vaardig in bent. U kunt achteraf trainingen volgen om dit specifieke onderdeel beter onder de knie te krijgen. Zo blijft u, uw digitale vaardigheden ontwikkelen. Als u er later voor kiest om nog een keer een digitale vaardigheden-toets te volgen zal u waarschijnlijk hoger scoren en kunt u, uw oude certificaat vervangen. Daarnaast kunt u collega’s opleiden in het werken met de digitale vaardigheden waarin u een certificaat heeft behaald. Dan kunt u kennis doorgeven en zullen uw collega’s op een hoger niveau kunnen werken met verschillende programma’s.

Specificeren

Als u aangeeft dat u goed of zelfs uitmuntend bent in het werken met bijvoorbeeld Excel, is dit niet specifiek. Wat u goed noemt, vindt een ander misschien matig. Door het behalen van een certificaat kunt u precies aantonen op welk niveau u zit in het werken met Excel. Dit kan goed van pas komen als u een sollicitatie heeft waarbij digitale vaardigheden nodig zijn, bijvoorbeeld bij een administratieve baan. Andere sollicitanten kunnen namelijk wel zeggen dat ze erg behendig zijn in het werken met Excel, maar u kunt het aantonen met een certificaat omdat u een Excel toets heeft gemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat u eerder aangenomen wordt. U heeft namelijk zwart-op-wit welk niveau van Excel u heeft. U kunt ook van andere digitale vaardigheden een certificaat behalen zodat u op papier heeft dat u vaardig bent. Dit geeft zekerheid voor uw werkgever en uzelf. Een certificaat behalen voor uw digitale vaardigheden is dus echt een investering in uzelf.