Het is een veelgestelde vraag: ‘’Hoe kan ik een goede bedrijfspresentatie geven?’’ Er zijn een hoop verschillende manieren waarop u een bedrijfspresentatie kunt geven. U kunt een presentatie geven met behulp van een PowerPoint, Prezi of andere tool. Een tool kan goed van pas komen als u een presentatie geeft over uw bedrijf en u de statistieken wil laten zien. Of ga te werk met PowerPoint templates. Dit maakt het maken van een PowerPoint al stuken makkelijker!

Een goede voorbereiding

Er wordt vaak gezegd dat een goed begin, het halve werk is. Bij het maken van een goede PowerPoint of Prezi is dit zeker het geval. Het is belangrijk dat u uzelf een aantal vragen stelt: Wat wil ik met mijn presentatie laten zien? Wat is mijn boodschap? Waarom zijn deze deelnemers aanwezig bij mijn presentatie en wat is hun verwachting? Door deze vragen te beantwoorden weet u of de boodschap passend is en of uw publiek er wat van kan leren.

Daarnaast is het voorbereiden op de dag van de presentatie erg belangrijk. Zorg dat de kamer waarin u gaat presenteren gereed is. Zorg ervoor dat alle stoelen aanwezig zijn, de catering gereed is, enzovoorts. Het is eveneens belangrijk dat u soundcheck’ s uitvoert. U wilt immers goed verstaanbaar zijn tijdens uw presentatie. De presentatie moet van tevoren geïnstalleerd en gecontroleerd zijn. Als u effecten heeft toegevoegd, of foto’s en filmpjes, kan het fout gaan wanneer deze op een nieuw scherm gepresenteerd worden. Daarom is het aan te raden dit van tevoren te controleren.

Kort en krachtig

Een presentatie moet genoeg inhoud hebben, maar uiteindelijk gaat het om het overbrengen van de boodschap. Zorg ervoor dat u saaie lijstjes voorkomt, anders bestaat er een kans dat uw toehoorders snel hun aandacht verliezen. Geef uw kernboodschap snel weer. Dit is een basisregel voor het geven van een goede presentatie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen dingen makkelijker onthouden als u het 3 keer herhaalt of het in 3 categorieën presenteert. Herhaal uw boodschap een aantal keer en behandel een aantal onderwerpen, kom met een aantal argumenten etc. Een presentatie van niet meer dan 25 minuten blijft volgens onderzoek beter hangen bij uw publiek. Houd hier rekening mee tijdens het maken en oefenen van uw presentatie.

Betrek uw publiek

Het is belangrijk dat u, uw publiek uit de rol van toehoorder haalt. Stel vragen, wees nieuwsgierig naar de mening van uw toehoorders en zorg voor interactie. Zo houdt u uw publiek bezig en voorkomt u dat uw publiek wegloopt of de aandacht verliest. U kunt zich afvragen wat aanspreekpunten zijn van de casus. Op welke momenten is het interessant om mensen actief te betrekken en de dialoog aan te gaan? Een voorbeeld om uw toehoorders meer te betrekken bij uw presentatie, is de mensen vragen naar uw website te gaan en vragen te beantwoorden die met de presentatie te maken hebben. U kunt ervoor zorgen dat de resultaten gelijk te zien zijn op uw PowerPoint of Prezi. Op deze manier geeft u een presentatie die zal boeien en bij zal blijven.