Back-ups maken is belangrijk, we weten het allemaal. Toch zijn er nog veel mensen die het maken van back-ups aan het toeval overlaten. Misschien sluit je af en toe een harde schijf aan en zet je wat bestanden over, of laat je het helemaal zitten? Dat kan beter en met de automatische back-up systemen van Apple kan je het heel makkelijk maken.

Waar moeten goede back-ups aan voldoen?

Natuurlijk moet je back-ups maken om je data te beschermen tegen beschadiging en verlies. Een aantal situaties kunnen voorkomen. De harde schijf kan beschadigen, ook kan je bijvoorbeeld je Mac beschadigen of kwijtraken of kan je Mac geraakt worden door malware zoals ransomware.

Om jezelf tegen al die situaties te beschermen moet je een goed back-up systeem hebben. Dat moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet het makkelijk zijn. Dat betekent dat jij er zo min mogelijk omkijken naar moet hebben. Dat is omdat hoe automatischer de back-ups zijn, hoe minder groot de kans is dat je back-ups niet worden bijgehouden omdat jij het vergeet.

Daarnaast is het aan te raden om back-ups op een andere locatie te hebben dan de schijf of computer waar je de back-up van wil maken. Bijvoorbeeld, als je computer wordt gestolen, is de kans aanwezig dat ze ook de back-up schijf meenemen, of als er brand uitbreekt zijn ook al je back-up schijven weg.

Hoe maak je goede back-ups?

Time Machine

Bij Mac is het makkelijk om met Time Machine te beginnen. Het is snel in te stellen en werkt de back-up elk uur bij. Je kunt Time Machine instellen op een harde schijf of op een Time Capsule of AirPort Extreme. Het voordeel daarvan is dat je ook niet kan vergeten om de harde schijf aan te sluiten.

Je kunt ook meerdere harde schijven gebruiken, bijvoorbeeld één thuis en één op kantoor, en elke keer de MacBook aansluiten en updaten zodat je altijd twee back-ups hebt op verschillende locaties. Meerdere back-ups zijn beter dan één.

RAID

RAID staat voor Redundant Array of Independent Discs. Je kunt RAID gebruiken als een bescherming tegen het crashen van je harde schijf. Je gebruikt twee schijven, en op beide schijven wordt exact hetzelfde weggeschreven. Mocht er één crashen, dan kan je gewoon doorwerken op de andere. Dat is handig als je tijd heel kostbaar is of als je gewoon geen zin hebt in het gedoe na een harde schijf crash. RAID is geen back-up zoals Time Machine, je kunt niet verder terug in de tijd.

Synchronisatie diensten

Mappen synchroniseren met iCloud of Dropbox is een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je belangrijkste bestanden op een andere locatie staan. Nu kan je hele huis worden verzwolgen door een tsunami, maar jij kunt nog steeds bij je bestanden met je Apple ID.

Opstartbare kloon

Het is mogelijk om de volledige schijf van de Mac te klonen op een externe schijf en vanaf deze schijf te starten met al je bestanden en programma’s. Mocht je harde schijf beschadigd zijn of je computer gestolen zijn, als je een recente kloon hebt kun je een nieuwe Mac kopen en met de schijf de kloon erop zetten en je werkt al snel weer met precies jouw instellingen en bestanden. En anders is er altijd nog Apple reparatie Amsterdam.