Wil je een hogere positie in de zoekmachines? Dan begin je zeer waarschijnlijk met het optimaliseren van de teksten op jouw website. Dit is een goede eerste stap in aanloop naar een hogere positie in bijvoorbeeld Google. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is echter niet het enige wat je kunt doen om een hogere plek te bemachtigen. Je kunt namelijk ook beginnen met linkbuilding. Dit is in feite niets anders dan het ruilen van linkjes met andere websites. Zij plaatsen een link naar jouw site op die van hun en zelf plaats je een link naar de website van de andere partij. Wordt er veel naar jouw site verwezen? Dan indexeert een zoekmachine dit sneller als een betrouwbare site. In dat geval krijg je vaak een hogere positie. Doe je nog niet aan linkbuilding, maar wil je hier wel mee beginnen? Wij geven je in de onderstaande tekst een aantal handige tips!

1. Meer links is niet altijd beter

Vaak wordt gedacht dat het bij linkbuilding de bedoeling is om zoveel mogelijk verwijzingen te krijgen naar jouw website. Daarom schrijven veel mensen talloze sites aan met het verzoek tot linkruil. Dit kan positief uitpakken, maar het omgekeerde is ook geregeld het geval. Het gaat namelijk niet om het aantal links, maar om de relevantie. Plaats je een link naar jou site op een site waar alleen links naar talloze andere websites zijn? Dan heeft dit voor een zoekmachine minder waarde dan wanneer je wordt genoemd op een site die als autoriteit wordt bestempeld. Je hebt er dus meer aan om op bekende en relevante sites genoemd te worden dan op nietszeggende sites die geen autoriteit zijn op een bepaald gebied. Het gaat dus niet om het aantal links, maar om de relevantie.

2. Ga gastbloggen

Er zijn steeds meer websites waarvoor je een gastblog kunt schrijven. Hier moet je inderdaad tijd in steken, maar het levert je vaak meer websitebezoekers op. Hoe dit komt? Omdat je een link verwerkt in de blog die je voor een andere site schrijft. Het gaat hier uiteraard om een link naar jouw eigen website. Kies daarom niet lukraak gastblogs uit om voor te schrijven, maar zoek blogs die aansluiten bij datgene waar jouw website over gaat. Op deze manier kun je de link op een natuurlijk wijze in de tekst verwerken. Hierdoor lijkt het niet om reclame te gaan en dat zorgt er vaak voor dat je sneller bezoekers naar jouw website trekt.

3. Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is niet bijzonder lastig. Iedereen kan namelijk sites aanschrijven met het verzoek om linkruil. Zoals je hierboven kon lezen, gaat het echter niet om het aantal links. Daarom moet je een goed doordacht plan hebben voor linkbuilding. Kom je er zelf niet uit? Ga er dan vooral niet oneindig mee door. Het is in dat geval beter om linkbuilding uit te besteden aan een online marketingbedrijf. Zo’n bedrijf is gespecialiseerd in linkbuilding en weet precies hoe deze vorm van online marketing aangevlogen moet worden. Zodoende weet je dus zeker dat de linkbuilding effect heeft. Wanneer je er zelf mee aan de slag gaat, is het maar de vraag of je succes boekt.