Een voetganger en een fietser worden in het verkeer gezien als de zwakke deelnemers. Deze zijn natuurlijk erg kwetsbaar in het verkeer en moeten aller tijde goed opletten.

Omdat deze personen als zwakke deelnemers van het verkeer worden gezien bestaat hiervoor in de wet een speciale regel. Deze speciale regeling is ervoor wanneer een fietser of voetganger in aanrijding komt met een motorvoertuig. Een automobilist is altijd aansprakelijk tijdens een fietsongeluk voor de schade van de fietsongelukvoetganger of fietser. Dit geld al zonder dat de schuld bewezen is. Aan de andere kant kan een automobilist natuurlijk ook schade aan zijn voertuig of zichzelf oplopen door een fout van de fietser of voetganger. De schade van het fietsongeluk kan hij of zij verhalen op de fout van de fietser of voetganger. Deze kan hij bij deze persoon proberen te claimen op zijn AVP verzekering. Hier gelden de normale regels. Je moet kunnen bewijzen na een fietsongeluk dat de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval. Je hoeft niet te bewijzen dat je slachtoffer bent wanneer je zelfs als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig. Onder motorvoertuig vallen een auto, motor, bromfiets, snorfiets ga zo maar door.

In de wet staat dat de bestuurder van het motor voertuig altijd aansprakelijk is voor de schade tijdens een fietsongeluk.

Tenzij hij natuurlijk kan bewijzen dat hij onschuldig is of dat er overmacht in het spel is. Het is een soort van risicoaansprakelijkheid, je hoeft daar geen schuld te hebben aan een ongeluk, maar kunt wel als aansprakelijke worden aangegeven. Het lijkt misschien niet eerlijk als u met een motorvoertuig een voetganger of fietser aanrijd, en altijd schuldige bent. Maar vanwege de kans op verhoogd letsel aan voetganger of fietser loopt deze meer risico. In de praktijk is het altijd lastig om overmacht te kunnen bewijzen, daarom zal de bestuurder van het motorvoertuig tijdens een fietsongeluk er meestal het slechtste afkomen.