Een van de dingen waar je transducers voor kunt gebruiken is voor het meten van geluid. De transducer helpt dan bij een geluidsmeting met het omzetten van de energie naar een andere vorm. Dit gebeurt door middel van een speciale microfoon die geluidssignalen kan omzetten in elektrische signalen. Deze elektrische signalen kunnen dan vervolgens weer geanalyseerd en gemeten worden. Dit analyseren en meten is voornamelijk belangrijk bij geluidstechniek, akoestiek en medische technologie. Zo kan aan de hand van een geluidsmeting, de kwaliteit van een geluidsbron getest en aangepast worden. Na de aanpassingen zal het geluid zo goed mogelijk klinken.

Meten met een geluidsmeter en transducer

Met een geluidsmeter kun je meten hoeveel decibel ergens vanaf komt. Bij deze meting wordt een speciale microfoon gebruikt. Deze microfoon wordt ook wel gezien als transducer. De transducer zorgt ervoor dat de geluidstrillingen van de geluidsmeting worden omgezet in elektrische signalen. Dit is namelijk de enige manier waarop de signalen geanalyseerd kunnen worden. Voor het uitvoeren van een geluidsmeting kun je kiezen voor verschillende geluidsmeters. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. In de akoestiek of geluidstechniek is het gebruik van een geluidsmeter en transducer erg belangrijk om de kwaliteit van het geluid te meten. Aan de hand hiervan kan de akoestiek of geluidstechniek namelijk verbeterd worden.

Speciale microfoontjes voor het meten van geluid

Voor het meten van geluid met een transducer kun je verschillende soorten microfoontjes gebruiken. Elke microfoon soort is weer goed voor een bepaald soort meting. Daarom is het slim om altijd goed te onderzoeken welke microfoon je het beste kunt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld een condensatormicrofoon die vaak gebruikt wordt voor het meten van lage geluidsniveaus. Daarnaast heb je ook dynamische microfoons die juist weer minder gevoelig zijn en dus beter gebruikt kunnen worden in luide omgevingen met een hoog geluidsniveau. Beide microfoon soorten werken goed, maar wel voor andere doeleinden. Het ligt er maar net aan in wat voor situatie je het geluid wilt gaan meten.

Soorten transducers die je kunt gebruiken

Naast de verschillende soorten microfoontjes, zijn er ook verschillende soorten transducers die je kunt gebruiken bij het doen van een geluidsmeting. Zo kun je gaan voor een van de eerder genoemde microfoon soorten als transducer, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor een druk microfoon of contactmicrofoon. Een druk microfoon is bijvoorbeeld handig binnen de muziekindustrie voor het meten van instrumenten en zang. De contactmicrofoon wordt dan weer vaak gebruikt voor het meten binnen de akoestiek en gebouwen of machines.