Je koffie omstoten of je telefoon in de gootsteen laten vallen kan echt iedereen overkomen. De iPhone 6S Plus is gelukkig niet gelijk doorweekt maar ook bij de iPhone 6S Plus kan waterschade al snel een groot probleem worden. Er kan overal kortsluiting of mineraalvorming ontstaan waardoor de kleine onderdelen al snel niet meer functioneren of zelfs volledig beschadigd raken.

 

Hoewel de iPhone 6 Plus redelijk goed waterdicht is, is het zeker niet aan te raden om er onvoorzichtig mee te worden. Niet alle waterschade is altijd even goed zichtbaar, maar kan wel de telefoon onherstelbaar beschadigen. Hier zijn 6 tips voor bij vloeistofschade aan de iPhone 6S Plus.

 

Uitzetten

Bij ook maar het geringste vermoeden is het zaak om een telefoon, van welk merk dan ook onmiddellijk uit te zetten. IPhone 6S Plus gebruikers zijn misschien geneigd om hier wat gemakkelijker mee om te gaan, de telefoon is immers behoorlijk waterdicht. Toch is het veel verstandiger om het zekere voor het onzekere te nemen en de telefoon uit te zetten. Als er namelijk toch vocht in de telefoon zit, kan dit elk moment kortsluiting veroorzaken en dan is de schade nog veel groter. Als de telefoon al uit staat, moet je hem ook zeker niet even aan doen om te kijken of hij nog werkt.

 

Controleren op waterschade

Je kunt niet altijd gelijk zien of je telefoon van binnen vocht heeft opgelopen. Soms kan je het aan de buitenkant zien, als er bijvoorbeeld water onder het scherm zit, of de telefoon functioneert niet meer goed, maar vaak lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Ook dan kan er echter al vocht de telefoon zijn binnengedrongen. Op lange termijn kan ook dit schade opleveren, bijvoorbeeld door roestvorming, of door plotselinge kortsluiting. Gebruik daarom de vloeistofindicatoren, die zitten bij de iPhone 6S Plus aan de zijkant van de telefoon. Als de telefoon van binnen vocht heeft gemaakt is daar een rood streepje zichtbaar.

 

Simkaart en SD kaart eruit

Ook op simkaarten en SD kaarten kan kortsluiting ontstaan. Verwijder deze dus voor het behoud van je gegevens en laat ze drogen. Ook accu’s kunnen door vocht beschadigd raken.

 

 

Laten drogen

Hoe langer je de telefoon laat drogen, hoe beter het is. Laat hem minstens twee dagen drogen voordat je hem weer aan zet. Hoewel je een telefoon het beste open kan maken om hem te laten drogen, betekent dat bij iPhone dat je garantie vervalt. Je kunt hem ook dicht laten drogen.

 

Het drogen zelf gaat het beste in een bak droge rijst of silica-korrels. Deze zuigen het vocht op en houden tegelijkertijd de omgeving goed droog. Zorg dat je telefoon helemaal ondergedompeld is in de korrels. Een alternatief is het gebruik van speciale droogmaakhoesjes die online te verkrijgen zijn. Maak nooit je telefoon droog met warmte, zoals een föhn of in de oven. Je kan hem wel in de zon leggen, maar zorg dat hij niet te heet wordt.

 

Chemisch reinigen

Je kunt ervoor kiezen om de telefoon chemisch te reinigen met isopropyl alcohol of een speciaal daarvoor ontworpen reinigingsmiddel. Dit gaat mineraalvorming en corrosie tegen. Let erop dat je nooit ethanol of methanol gebruikt.

 

Wegbrengen of laten opsturen

Als je niet technisch bent schrik je wellicht terug om je telefoon zelf te gaan reinigen. Dan kan je ervoor kiezen om dit door professionals te laten doen. Het kan zowel door Apple zelf als door gespecialiseerde computer reparatiebedrijven. Ze halen dan de telefoon uit elkaar en reinigen hem vanbinnen. Eventueel kunnen er dan ook onderdelen vervangen worden.