China verovert smartphonemarkt

Samsung Galaxy Note 9, Oneplus 6t en iPhone XS Max, al deze toestellen behoren tot de populairste smartphones van 2018. Er kwamen afgelopen jaar weer vele modellen op de markt met allerlei nieuwe functies en mogelijkheden. Voor ieder wat wils en telkens nét iets beter. Ook in dit nieuwe jaar zitten de smartphonebedrijven niet stil en ligt er weer een groot aantal opvolgers in het verschiet. Zo gaat Samsung door naar de Galaxy S10-serie met een dubbele selfie-camera, maar spant de Nokia 9 de kroon met wel 5 camera’s. iPhone zal de 2019-serie lanceren, waarbij nog niet duidelijk is wat de verbeteringen zullen zijn ten opzichte van de vorige versie.

Toch zijn het niet slechts merken als Samsung, Apple en Nokia die het goed doen, maar zijn het juist de Chinese merken die populariteit weten te winnen. Zo kwam in 2018 de Oneplus 6t uit, maar zal komend jaar al de Oneplus 7 uitkomen. En ook merken als Huawei, Oppo en Xiaomi krijgen steeds meer belangstelling. Een belangrijke reden hiervoor is de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De opkomende Chinese merken krijgen het voor elkaar om voor aanzienlijk minder geld smartphones met vrijwel dezelfde (of zelfs betere!) kwaliteit te verkopen dan de traditionele merken. En waarom zou je meer gaan betalen dan nodig?

Toch zijn er ook nog enkele nadelen aan de goedkope mobieltjes uit China. Je kan je smartphone bij schade niet makkelijk opsturen. Het opsturen is prijzig en zal ook een aanzienlijk tijdsbestek in beslag nemen. Bovendien zijn de importkosten van de telefoon vaak ook al hoog. Je denkt dus goedkoper uit te zijn, maar dat kan nog wel eens tegenvallen.

Ondanks deze nadelen zijn de Chinese merken dus vol in opkomst en de verwachtingen zijn dat dit de komende jaren zal doorzetten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar onder andere HTC, LG en Sony steeds meer af. De prijs-kwaliteitverhouding is namelijk bijna niet meer te evenaren. In 2018 hoorde de Oneplus 6t dus al bij de populairste smartphones, maar wie weet staan hier volgend jaar wel veel meer Chinese merken bij. Want voor je het weet, verovert China onze smartphonemarkt.