Wil je het maximale uit je (desktop) computer halen en vind je het leuk om met computertechniek bezig te zijn? Door je eigen systeem samen te stellen kun je alles precies inrichten zoals jij dat wilt. Het is voor de beginner niet gemakkelijk en er zijn wat haken en ogen, maar met deze checklist heb je alvast een goed begin!

Wat heb je nodig om zelf je computer te bouwen?

Behuizing naar ATX normen

Natuurlijk heeft elke computer een kast nodig, ofwel de behuizing. Deze heb je in allerlei vormen en maten, van simpel zwart tot kleurrijk met hippe verlichting. Zorg ervoor dat de kast dezelfde (ATX/ITX) omvang heeft als je moederbord.

Voeding

De voeding zorgt voor de stroomvoorziening naar het moederbord, waarmee het moederbord de andere componenten van stroom kan voorzien. De voeding moet ruim voldoende capaciteit hebben, let daar vooral op als je een speciale gaming videokaart plaatst.

Moederbord

De naam zegt het al, dit onderdeel is de moeder van de andere onderdelen. In principe zijn alle onderdelen verbonden met het moederbord. De omvang van het moederbord moet overeenkomen met de behuizing. Het socket op je moederbord moet passen bij de CPU (processor) die je kiest.

Verder bepaalt je moederbord het aantal en type uitgangen dat je systeem heeft, zoals USB-, audio- en video- poorten. Voor audio en video kun je ook nog aparte insteekkaarten plaatsen, zie daarvoor verderop.

Processor + koeler

De processor of CPU is het centrale brein van je computer. Hoe sneller en meer kernen (cores) je CPU heeft, des te sneller je computer wordt. Zorg dat je gekozen CPU past bij het socket van je moederbord. De processorkoeler (Engels: CPU fan) zorgt voor het afvoeren van de hete lucht die de CPU produceert. Als je een aparte koeler koopt (8×8 of 12×12, afhankelijk van je behuizing), zorg dan ook voor koelpasta, die je tussen de CPU en de koeler aanbrengt.

Werkgeheugen (RAM)


Het RAM werkgeheugen zorgt voor de tijdelijke en snelle opslag van actuele taken in je systeem. Het moederbord bepaalt wat voor RAM je nodig hebt. Het meest moderne is DDR4, oudere moederborden gebruiken DDR3 of nog eerdere varianten. Voor desktop systemen heb je normale DIMM geheugensticks nodig, in tegenstelling tot de SO-DIMM’s die laptops en Macs gebruiken. Let ook goed op dat je geen ECC geheugen koopt, dat is alleen voor servers.

HDD of SSD (harddisk)

Voor de opslag van je programma’s en bestanden kun je een of meerdere SSD of HDD disks in je systeem plaatsen. De HDD is een traditionele harddisk met relatief veel goedkope opslag, vaak enkele Terabytes (TB’s) of duizenden Gigabytes (GB’s) groot. De SSD is moderner, robuuster en veel sneller, maar per Gigabyte een stuk duurder.

Vaak wordt voor de opstartdisk gekozen voor een SSD, met aanvullend een of meer HDD’s voor extra opslag. Zo profiteer je van de snelheid van de SSD voor het opstarten van je systeem en de programma’s, maar betaal je voor de grote bulk opslag van je muziek en films niet de hoofdprijs. In je eigen systeem kun je helemaal zelf bepalen hoe jij het wilt hebben!

Cd/dvd-rom brander(s)


In deze tijd is het niet meer essentieel, maar als je nog cd’s, dvd’s of Blu-Rays wilt afspelen kun je daarvoor een aparte speler in je systeem plaatsen.

Geluidskaart (eventueel on-board)

Een moederbord heeft vrijwel altijd een geluidskaart ingebouwd, maar wil je nog betere kwaliteit geluid, dan kun je een aparte insteekkaart plaatsen, bijvoorbeeld met Dolby Surround sound.

Grafische kaart (eventueel on-board)


De standaard ingebouwde grafische kaart op je moederbord volstaat voor normale taken, maar voor games en videobewerking is een zwaardere videokaart nodig, van ATI of NVidia. Deze heb je in allerlei klassen, zorg ervoor dat de voeding en het moederbord van je systeem geschikt zijn voor de videokaart die jij wilt plaatsen.

Netwerkkaart (eventueel on-board)

In de meeste gevallen is de ingebouwde netwerkkaart van je moederbord prima, maar heb je heel specifieke wensen, dan kun je een aparte netwerkkaart in je systeem plaatsen. Bijvoorbeeld als je je computer wilt aansluiten op meerdere netwerken met aparte beveiliging.

Zoals je ziet zijn er nogal wat keuzes bij het samenstellen van je eigen systeem. Maar als je het eenmaal hebt gedaan heb je dan ook een perfect systeem! Mocht je zelf liever niet aan de slag gaan, maar het over willen laten aan de experts, zoek dan eens naar een goede specialist in computerreparatie en -upgrades of kijk op PCrefresh.com!