Een laptop die het altijd keurig doet en opeens crasht? Een kleine ramp! Soms is het probleem wat subtieler, hij gaat langzaamaan steeds vaker vastlopen en foutmeldingen, maar soms is het ineens gedaan en komt er een blauw of groen scherm, of zelfs helemaal niets meer.

Wat u moet doen als uw laptop crasht hangt uiteraard af van de oorzaak van de crash. In sommige gevallen kunt u zelf het probleem oplossen, in andere gevallen, bijvoorbeeld bij hardware schade, is soms de enige optie om de laptop naar een reparatiebedrijf te brengen.

De laptop blijft hangen en een bepaald programma bevriest

Als een programma crasht kan dat komen door het programma zelf of door iets op de harde schijf of in het besturingssysteem. In de laatste twee gevallen komt het meestal vaker voor, en bij verschillende programma’s terwijl het in het eerste geval steeds om hetzelfde programma zou moeten gaan. Bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox.

Het af en toe blijven hangen van een programma kan weleens voorkomen en als het een enkele keer gebeurt is het meestal niet het gevolg van een probleem. Met Control Alt Delete kunt u Taakbeheer opstarten, waarmee u het programma geforceerd kunt afsluiten. Als dat niet werkt, kunt u door lang op de aantoets te drukken de laptop uitzetten.

Als het vaker voorkomt dan is het mogelijk een bug in het programma. Soms komt dit voor door installatiefouten, of wanneer een programma niet helemaal up to date is. Bij updates worden namelijk vaak bugs in programma’s opgelost. Controleer dus of uw programma up to date is en voer eventuele updates uit. Als dat niet werkt, verwijder dan het programma en installeer het opnieuw.

De laptop blijft regelmatig hangen, op meerdere programma’s en is traag

Als de computer vaker raar doet, en het ligt niet aan een enkel programma dan kan dit door verschillende dingen veroorzaakt worden, zowel software als hardware.

Software oorzaken

Een veel voorkomende oorzaak van trage computers is het vol zitten van de harde schijf. Via de Verkenner kunt u erachter komen of de harde schijf vol is. Meestal geeft de computer daar zelf ook meldingen van. Door bijvoorbeeld uw foto’s of films elders op te slaan, kunt u weer ruimte vrijmaken op de schijf.

Een andere mogelijkheid is bugs in het besturingssysteem, bijvoorbeeld als Windows niet up to date is, of als er iets is misgegaan met een update. Via de BIOS is het mogelijk om de computer terug te zetten naar eerdere instellingen. Dan zou u de update opnieuw kunnen uitvoeren. Het is uiteraard belangrijk om dan een backup te maken.

Crashes en vastlopen kan ook veroorzaakt worden door virussen, malware of spyware. Als u virussen vermoedt is het een goed idee om de computer helemaal na te (laten) kijken.

Hardware oorzaken

Veel voorkomende hardware oorzaken van crashes zijn problemen met de harde schijf, randapparatuur of voeding. Ontkoppel dan ook altijd randapparatuur om te kijken of de instabiliteit daardoor veroorzaakt wordt. Een harde schijf kan langzaam kapot gaan, waarbij u eerst niets merkt, maar wanneer het proces in gang is gezet kan het alleen maar verergeren. Ook problemen met het display kunnen soms lijken op een crash, bijvoorbeeld als u alleen een zwart scherm ziet, maar de computer doet het dan nog gewoon.

https://www.pcrefresh.com/computerreparatie-amsterdam